Magyar Kendo, Iaido és Jodo
Szövetség

Bp. 1073. Dob utca 80. I./12.
mobil: +36 20 460 2565
tel./fax: +36 1 342 0034
e-mail: office@kendo.hu

EKB 2017

Interjú Dubi Sándorral a World Combat Games-ről

2013. október 18 és 26. között rendezték meg Szentpéterváron SportAccord Combat Games – Harcművészetek Világjátéka című rendezvényt, melyen kiváló magyar sportolók képviselték hazánkat.

A három évente megrendezésre kerülő rendezvény célja, hogy egy bemutatóval és színes kultúrális programmal egybekötött verseny keretében ismertesse meg a nagyközönséggel a különböző olimpiai és nem-olimpiai küzdősportokat és harcművészeti ágakat. A versenyen 13 különböző sportág 80-80 legrangosabb képviselője vett részt a világ minden tájáról. Az aikido, box, vívás, judo, ju-jitsu, karate, kickbox, muaythai, sambo, savate, sumo, taekewando, birkózás és a wushu mellett kendo küzdelmeket is láthattak a nézők.

Magyar színekben a kendo válogatott csapatkapitánya, Dubi Sándor kétszeres Európa-bajnok indult a férfi felnőtt kategóriában. A Szigetközi Junior Kendo Klub versenyzője kiváló vívásokkal ezüstérmet szerzett a tornán. Első mérkőzését a brazil Moreno ellen egy men vágással nyerte, majd az angol Andy Fisher ellen hantei-el, bírói döntéssel jutott tovább az elődöntőbe, ahol nagyszerű vívással győzte le a japán Shikanot egy do vágással. A döntőben a koreai Lee egy men-el állította meg a magyar versenyzőt, és szerezte meg az aranyérmet.

Végeredmény:

I. LEE Kangho (KOR)
II. DUBI Sandor (HUN)
III. SHIME Hitoshi (JPN)
III. SHIKANO Mitsunari (JPN)
FS. Wesley Haeke (NL)

Dubi Sándorral az újév első napjaiban beszélgettünk szentpétervári élményeiről.

Először 2010-ben, Pekingben vettél részt a World Combat Games - Harcművészetek Világjátéka című rendezvényen. Hogyan emlékszel vissza a három évvel ezelőtti tornára?

Az a torna nagyon sok újdonságot hozott, amivel az addigi kendo pályafutásom alatt nem találkoztam. Először is a fő különbség az volt, hogy egy olyan eseményre utaztam, ahol nem csak kendósok vettek részt, hanem más sportágak képviselői is, ettől más hangulata volt. A verseny lebonyolítása is más volt, mint egy kendó bajnokságé. Kivetítők, meccsek visszalassítása, résztvevők bemutatása. Egyszóval profi szervezés és lebonyolítás.

A Combat Games-re, meghívásos alapon történik a részvétel?

Igen, minden sportág saját szövetsége döntötte el, hogy kik lesznek a résztvevők. A kendósoknál természetesen a Nemzetközi Kendo Szövetség választotta ki a meghívottakat.

Összesen hány magyar versenyző utazott Szentpétervárra?

21 magyar utazott, több különböző sportágban (szumó, botvívás, kendo, vívás, birkózás, kickbox, savate). Az éremtáblázaton 37 nemzetből a nyolcadik helyen végeztünk, három arannyal, négy ezüsttel és egy bronzzal.

Az első Combat Games kapcsán kiemelted, hogy nagy volt az összetartás az európai kendósok között a versenyen. Most is volt hasonló érzésed?

Természetesen az európai kendósok most is nagyon összetartóak voltak. A hangulat vidám volt, sokat nevettünk és beszélgettünk. Együtt mentünk várost nézni és a verseny alatt is végig együtt voltunk. Szerintem az egyéni felkészültségen kívül ez volt a másik dolog, ami miatt ilyen jó eredmények születtek európai részről. Mindenkivel sokat tudtam társalogni, eszmét cserélni, de talán az angol Andy Fishert és a holland Wesley Haeket emelném ki. Wesley régi jó barátom, Pekingben is ott volt, Andyvel pedig többet voltam együtt, mivel ő volt a szobatársam. Nem volt hivatalos ünnepség a verseny után, de minden kendós összegyűlt a hotel éttermében utolsó este. A japán versenyzők is rendkívül nyitottak voltak.

Milyen volt a hangulat, a vendéglátás a városban és a rendezvényen?

Amikor városnézésen voltunk mindenhova tömegközlekedéssel jártunk. Én nem akarom megbántani az orosz embereket de az volt az észrevételünk, hogy szinte senki nem mosolyog. Elég lehangoló volt mondjuk egy buszon körbenézni.
A szállodában és a versenyen a vendéglátás és a fogadtatás hibátlan volt, bár az étkezés lehetett volna kicsit változatosabb. Talán csak ezzel maradt alul a pekingivel szemben.

Milyen kategóriákban történt a kendo verseny lebonyolítása?

Először a lányok és fiúk ifjúsági versenye volt. Úgy tudom ez 21 vagy 22 év alattiak versenye volt, de nem biztos, hogy ez pontos információ. Utána következett a női és férfi kategória, aztán a magas danos nők és férfiak versenye. Mivel ez a verseny bemutató is volt egyben, egy pálya állt rendelkezésre, így meglehetősen lassan ment a lebonyolítás, ami elég fárasztónak bizonyult. A második napon pedig csapatverseny volt bemutató jelleggel.

Mit kell tudnunk a férfi kategóriában indult 16 versenyzőről, Te kiket tartottál a legerősebbnek?

Akik ide eljöttek mindannyian erős vívók, szerintem próbáltak különböző stílusokat összeválogatni. Természetesen a japán és koreai vívókat tartottam a legerősebbnek. Shikanot ismertem még egyetemista korából, hiszen volt itt nálunk. A koreaiak pedig most válogatottak, így azt is tudtam tőlük mire számíthatok.

Hogy érezted belülről a versenyzésedet, milyenek voltak a vívásaid?

Azt éreztem, hogy rendkívül nyugodt vagyok és kiegyensúlyozott. Ez engem is meglepett, mivel külön nem készültem erre a versenyre. Talán azt mondanám, hogy most kijött a rutin.

Az elődöntő során, mikor a japán versenyzőt búcsúztattad, a kommentátor kiemelte, hogy győzelmed az európai kendó életben is sokat jelent és az európai kendo erősségét, fejlődését mutatja. A legutóbbi magyar VB bronz után is hasonló véleményeket hallhattunk. Mit gondolsz erről? Érezhető volt ez a versenyen is?

Nagyon örülök neki, hogy így gondolják. Egyértelműen rengeteget fejlődött az európai kendó és ezt a többiek eredményei is bizonyítják, azonban a két eredményt nem hasonlítanám egymáshoz. Ez egy egyéni eredmény, azt pedig egy csapat érte el. Teljesen más érzéseim vannak a két dologgal kapcsolatban. Mint mondtam, erre a versenyre nem készültem külön, mégis lett eredmény, aminek nagyon örülök. A VB viszont más. Ott együtt edzettem a barátaimmal, családtagjaimmal hosszú időn keresztül egy cél érdekében, amit el is értünk. Leírhatatlan érzés volt. Ezt elsősorban az ő, illetve a magyar kendó fejlődésének gondolom. Itt pedig mérhető volt az európai kendósok minősége, amire úgy gondolom, szintén nem lehet panasz.
A versenyen ez érezhető volt, sokan jöttek oda hozzám közös fotóra vagy esetleg autogramot kérni, aminek én nagyon szívesen eleget is tettem.

Hogy élted meg a döntőt a koreai versenyző ellen?

Nagyon élveztem, de sajnos egyet hibáztam és ki is használta. Emiatt mérges voltam magamra, mert Pekingben ugyanígy kaptam ki, ami azt jelenti, hogy ezt a hibát nem sikerült kijavítanom 3 év alatt. Most keményen dolgozom rajta, hogy többet ne forduljon elő.

Összehasonlítva a 2010-es és az idei rendezvényt, mit emelnél ki a szervezés és a saját kendód fejlődése tekintetében?

A szervezés nagyon hasonló volt, sok különbséget nem láttam. A saját kendóm? Talán a kiegyensúlyozottság és a rutin használata.

A rendezvény hivatalos weboldala: www.worldcombatgames.com

Bánáti Zsombor