Magyar Kendo, Iaido és Jodo
Szövetség

Bp. 1073. Dob utca 80. I./12.
mobil: +36 20 460 2565
tel./fax: +36 1 342 0034
e-mail: office@kendo.hu

EKB 2017

Kendo Nap Gödöllőn

Augusztusban a gödöllői Művészetek Házában "Ismerjük meg a küzdősportokat" tábor zajlott, ahol kiemelt helyen szerepelt a kendo. A csomádi Ippon Kendo Sportegyesület jóvoltából a gödöllői fiatalok is komoly betekintést nyerhettek a kendo-kulturába. Balázs Nikolett írta le tapasztalatait. Az esemény létrejöttét a Magyar Kendo, Iaido és Jodo Szövetség szakmai anyagokkal és bogukkal támogatta.

"Augusztusban meghívást kaptunk a gödöllői Művészetek Háza kulturális intézménytől, azon belül Bánáti Zsombor ifjúsági szakmai vezetőtől egy Kendo-nap megtartására egy gyermekeknek szervezett küzdősportok táborhét keretén belül. A tábor célja az volt, hogy a gyerekek minél több harcművészettel találkozhassanak élőben és ki is próbálhassák azt. A tábor hetében volt lehetőségük megismerkedni a Judo, a Karate, az Eskrima, a Ju-jutsu és a Kendo alapjaival.
A Kendo-ra csütörtökön került sor, amikor a gyerekek már megismerték egymást, és túl voltak néhány edzésen. A korosztály vegyes volt, egészen kicsitől a nagykamaszig.

Bevezetésként beszélgettünk egy kicsit arról, hogy ki hallott, vagy ki tud valamit a Kendo-ról, a Bushido-ról, avagy egyszerűbben és a gyerekek számára érthetőbben fogalmazva ki tud a Szamurájokról, Japánról valamit. Volt, aki rendelkezett már némi ismerettel, volt, aki egyáltalán nem. De szerencsére szamurájt már mindenki látott a TV-ben. Ebből kiindulva elmeséltük, hogy hogyan keletkezett a szamurájok rendje, mi volt a céljuk, milyen eszközökkel harcoltak. Szó esett az akkori Japán történelméről és a Kendo útjáról. Ezután beszélgettünk a dojo etikettről, annak fontosságáról. A ruházatról, amit viselünk edzésen, a hét hajtás jelentéséről.

A rövid előadás után bemelegítést tartottunk, majd minden gyerek shinai-t vett a kezébe és elkezdtük az alapmozgást. A gyerekek sok információt kaptak arról, hogy miért fontos a jó alapmozgás, hogyan fogjuk helyesen a shinai-t, miért van szükség kiai-ra.

Az első edzés után rövid, régi Kendo videókat vetítettünk nekik, amiben láthatták a Kendo fejlődését. Majd bemutattuk a tíz kata-t.

Ezután ismét rövid edzés következett ebédig, ahol már kicsivel rutinosabban gyakoroltuk az alapmozgást, immár párokban. Ebéd után ismét videókat vetítettünk, ahol megismerkedhettek a Magyar Kendo-val Abe Tetsushi és Vadadi Zsolt előadásában. Majd a Kokushikan Egyetem edzéseinek összefoglalóját láthatták. A filmek után, a do-k és tare-k felvétele közben megbeszéltük a páncél részeit, hasznosságát. Majd ismét párban gyakoroltunk.

A teljes páncélzat felvétele előtt egymással vívtunk röviden. A men-t nem mindenki szerette talán ezért is lehet, hogy a lányokat inkább elijesztette a páncél felvétele, a fiúk jobban élvezték. Végül párban gyakoroltunk páncélban, és a bátrabbak megpróbálták a tanult technikákat a motodachi-kon alkalmazni.

Igyekeztünk egyetlen napban megmutatni a Kendo-t az alapoktól a vívásig. Ismertettük azt a fejlődést, ami a Kendo gyakorlása közben zajlik az egyénben. Jó volt látni, ahogy néhány gyermek valóban fontosnak tartja ezeket az értékeket.

Köszönjük a meghívást és a lehetőséget.

Balázs Niki – Ippon Kendo Sportegyesület"