Magyar Kendo, Iaido és Jodo
Szövetség

Bp. 1073. Dob utca 80. I./12.
mobil: +36 20 460 2565
tel./fax: +36 1 342 0034
e-mail: office@kendo.hu

EKB 2017

Magyar-Német edzőtábor - interjú Erdélyi Gáborral

A közelmúltban az európai kendós mezőny egyik legeredményesebbike, a Német Kendo Válogatott látogatott Magyarországra. A látogatás apropója egy speciális edzőtábor volt, ahol a magyar és a német válogatott egymást segítve készülhetett a XV. Kendo Világbajnokságra, mely Olaszországban, Novarrában kerül megrendezésre május 25-27-én.
A közös edzőtáborról Erdélyi Gábort, a Magyar Férfi Kendo Válogatott renshi 6. danos edzőjét kérdeztük.

A német kendo válogatott hosszú ideje a magyar csapat egyik legnagyobb európai riválisa, de a két szövetség között nagyon jó a kapcsolat, olyannyira hogy többször is közösen készült fel a két válogatott különböző világversenyekre. Minek köszönhető ez?

Mind a német, mind pedig a magyar válogatott Európa élvonalához tartozik. Az elmúlt években a női és a férfi csapatversenyek alatt meghatározó volt a német és a magyar csapattagok szereplése. Magas szintű kendót tudnak a versenyzők, így jött az ötlet, hogy együtt edzünk a fontosabb világversenyek előtt. A másik ilyen ok, hogy a német válogatott edzőjével Sascha Schullckéval nagyon jó barátságban vagyunk, ezért is könnyen tudunk együtt dolgozni. Természetesen a barátság nem lenne elég ehhez a közös munkához, mindkét csapat további fejlődéséhez szüksége van egymásra. Hozzá kell tennem, hogy elég nehéz megfelelő edzőpartnereket szerezni Európában, és a jó kapcsolatnak köszönhetően ez a lehetőség kézenfekvő volt, és ezt használjuk ki minden évben.

Milyen összeállításban érkezett a német csapat?

Az idén a Világbajnokságra készültünk, így a németek nem hoztak junior versenyzőket, csak a férfi és női csapattal látogattak meg minket. A csapattal utaztak azok a mesterek is akik, mint bírók fognak részt venni a Világbajnokságon, hiszen ez nekik is jó gyakorlás volt. A delegáció vezetője Ralph Lehmann 7. danos mester volt, aki a Német Kendo Szövetség alelnöke is. A csapat edzője, a korábbi válogatott, Sascha Schullcke (kendo 5. dan) volt, az ő munkáját pedig Baba mester segítette, aki 7. danos profi kendo tanár Japánból.

Hogy zajlott az edzőtábor?

A táborban a legnagyobb hangsúlyt a mérkőzésgyakorlásra fektettük, hogy nagyobb versenytapasztalatot szerezzenek a versenyzők. Azonban a vasárnapi edzésen a megszokott edzésmunkákat is elvégeztük, és szabad vívásokra többször lehetőséget teremtettünk. Az edzések után pedig közös programjaink voltak.

Ki vezette az edzéseket? A német mesterek, vagy a magyar vezetők?

Megbeszélés alapján a házigazdák edzésprogramja szerint dolgozunk. Mivel idén Budapesten volt az esemény, a mi vezetésünkkel végeztük az edzéseket.

Edzői szempontból nem okoz nehézséget a rivális csapat versenyzőinek felkészítése?

Nem felkészítésről beszélnék, hanem közös edzésről, hiszen nem akarunk és nem is tudunk beleszólni a másik csapat felkészülésébe. Közös edzések voltak, ahol a saját felkészülési tervünk alapján fejlesztettük magunkat a versenygyakorlások között. Személy szerint érdekesnek tartom megfigyelni, hogy hogyan edzenek más országokban. Sokat lehet ebből is tanulni, megismerni a másik ország kendóját.

A versenygyakorlás során milyen eredmények születtek?

Nem az eredmény volt az elsődleges, hanem az, hogy hibáinkat felmérjük, megismerjük és javítsuk a Világbajnokságig. Vegyes eredmények születtek, összességében elégedettek lehettünk a gyakorlással, szerintem mindenki sokat tanult belőle, hasznára vált minden csapattagunknak.

Hogy változott a német és a magyar kendo és a válogatottak eredményei egymáshoz képest az évek során?

Véleményem szerint mindkét ország kendója fejlődik, hol mi, hol ők érnek el jobb eredményeket. Férfi kategóriában az utóbbi időben nekünk jobb eredményeink vannak, de női kategóriában az elmúlt években ők az eredményesebbek.

Mi a különbség a két válogatott felkészülése között?

Másra helyezzük a hangsúlyt a felkészülések folyamán. Ez szembetűnőbb volt nekem, viszont mélyebben nem látok bele a felkészülésükbe. Azt tudom, hogy a kiválasztási módszerük is eltérő, és a csapatösszeállítást is más dolgok alapján végzik.

A felkészülés alapján milyen erőben, milyen szinten van a két válogatott jelenleg?

Számunkra elég jól sikerült a felkészülés, a VB sorsolása is kedvező nekünk, a versenyzőink az óta is komolyan készülnek, és ezek a dolgok együttesen bizakodásra adnak okot. Elkiabálni nem szeretnék semmit, már csak babonából sem. Remélem, megszületik az a komoly eredmény, amiért küzdünk a csapattal és dobogón fog végezni Válogatottunk.

Bánáti Zsombor