Magyar Kendo, Iaido és Jodo
Szövetség

Bp. 1073. Dob utca 80. I./12.
mobil: +36 20 460 2565
tel./fax: +36 1 342 0034
e-mail: office@kendo.hu

EKB 2017

Május 25-én kezdetét veszi a 15. Kendo Világbajnokság

Pénteken veszi kezdetét a világ legjobban várt kendo eseménye, a XV. Kendo Világbajnokság. A háromévente megrendezésre kerülő világversenynek idén az olasz Novara városa ad otthont.

A magyar válogatott keret ma hajnalban indult útnak a május 25-én kezdődő versenyhétvégére. A torna programja szerint pénteken a férfi egyéni küzdelmekkel kezdődik az esemény. Szombat délelőtt a női egyéni, délután a női csapat kategóriák összecsapásai következnek a sorban, majd vasárnap a férfi csapatküzdelmekkel zárul a VB.

A magyar válogatott a következő összeállításban utazik a világbajnokságra:

Férfi csapat
Dubi Sándor (Szigetközi Junior Kendo Klub) 5. dan - csapatkapitány
Király Norbert (Szigetközi Junior Kendo Klub) 4. dan
Váradi Ábel (Magyar-Japán Kendo Klub) 4. dan
Dubi Attila (Szigetközi Junior Kendo Klub) 4. dan
Babos Gábor (Szigetközi Junior Kendo Klub) 4. dan
Tóth Balázs (Szegedi Kendo Egyesület) 3. dan

Női csapat
Bővíz Marina, (Magyar-Japán Kendo Klub) 3. dan - csapatkapitány
Czimbalmos Mercédesz (Musin Kendo Klub) 3. dan
Kozma-Plecskó Edina (Magyar-Japán Kendo Klub) 3. dan
Tallós Zsófia (Budapest Főnix Kendo és Iaido Klub) 2. dan
Bauer Eszter (Happu Fudo Kendo Klub) 2. dan
Kocsis Barbara (Bakony Kendo és Iaido Klub) 2. dan

Edzők
Abe Tetsushi - Technikai igazgató
Sipos Aranka - Női csapatedző
Erdélyi Gábor - Férfi csapatedző

A csapattal tart továbbá Vadadi Zsolt, a Magyar Kendo, Iaido és Jodo Szövetség elnöke, aki 2011 óta az Európai Kendo Szövetség kincstárnoki pozícióját is betölti.

Az elmúlt két év eredményeit tekintve elmondható, hogy a férfi válogatott jelenleg Európa legerősebb kendo válogatottja. A 2010-es hazai rendezésű Európa Bajnokságon Király Norbert és Dubi Attila bronzérmet szerzett, Dubi Sándor pedig két kategóriában is Fighting Spirit (küzdőszellem) díjat kapott. A csapat egy évvel később a lengyel EB-n foglalhatta el az európai rangsor első helyét: a magyar válogatott csapatban aranyérmet nyert, férfi egyéniben Dubi Sándor pedig megszerezte élete második Európa-bajnoki címét. Egyéniben Babos Gábor harmadik helyezett lett, Dubi Attila pedig Fighting Spirit díjat kapott.

Ki kell emelnünk, hogy a 2009-es VB-n is a magyar férfi csapat volt a legeredményesebb európai együttes: Király Norbert és Babos Gábor egyéniben a legjobb 16 közé jutott és Fighting Spirit díjat kapott, míg csapat kategóriában a legjobb 8 közé küzdötték magukat a magyar vívók. Király Norbert versenyzését ebben a kategóriában is Fighting Spirit díjjal jutalmazták.

További bizakodásra ad okot, hogy a tavalyi EB győztes csapathoz idén, egy éves kihagyást követően újra csatlakozott Király Norbert, aki 2011-ben egyéniben és csapatban is Magyar-bajnok lett, és a Hungária Kendo Kupán szintén győzedelmeskedett mindkét kategóriában. Király visszatérése mellett pozitívum, hogy Tóth Balázs fél éves japán ösztöndíja épp a VB előtt ért véget, így új élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodva, ereje teljében tud csatlakozni a magyar csapathoz.

Női szekciónk a legutóbbi két EB-n szintén nagyszerűen teljesített: 2010-ben csapatban harmadik helyet szerzett a gárda, egyéniben Bővíz Marina Fighting Sprit díjat kapott. Egy évvel később sikerült még tovább jutni, hiszen csapatban már ezüstérmet akaszthattak a magyar hölgyek nyakába, míg egyéni kategóriában Bővíz Marina harmadik helyezést ért el. A kiváló eredmények mellett azonban meg kell említeni, hogy a női csapat háza táján történt némi változás a korábbi EB-n szereplő kerethez képest. Két rutinosabb vívót idén két fiatal versenyző váltott a csapatban, de az értékelések alapján az új tagok beilleszkedése és felkészülése is zökkenőmentesen sikerült az elmúlt fél évben.

A válogatott csapat felkészülési programja a tavalyihoz hasonlóan alakult, így a szokásos válogatott edzések és összetartás mellett lehetőség nyílt versenygyakorlásra a Nemzetközi Budó Egyetem és a tokiói Kokushikan Egyetem japán diákjaival. A felkészülés részét képezte a márciusban megrendezett nagy múltú bécsi Duna Kupa, ahol a széles nemzetközi mezőnyben a női csapat a legjobb nyolc közé jutott, a férfi csapat pedig megszerezte a végső győzelmet is. A VB előtti utolsó állomás a felkészülésben a Német Kendo Válogatottal eltöltött közös edzőtábor volt, ahol szintén a versenygyakorláson volt a hangsúly. A mieink ezen az eseményen is végig kiegyensúlyozott, jó teljesítményt nyújtottak.

A Világbajnokság rendszere szerint az egyéni kategóriában a versenyzők 3 fős poolokba (csoportokba) lettek beosztva. A körmérkőzések után a csoportgyőztesek jutnak tovább, ezután már egyenes kiesés rendszerben folytatódnak a küzdelmek. Férfi egyéni kategóriában összesen 190 versenyző, női egyéniben 130 versenyző indul. Magyar részről egyén kategóriában Dubi Sándor, Király Norbert, Dubi Attila és Babos Gábor, valamint Bővíz Marina, Czimbalmos Mercédesz, Kozma-Plecskó Edina és Tallós Zsófia indul a versenyen.
A csapat kategóriában szintén poolokban kezdik az öt fős csapatok a versengést. Férfi csapat kategóriában 47, női csapat kategóriában 30 gárda indul versenybe.

A VB sorsolását tekintve, túlzó jóslatokba nem érdemes bocsátkozni, hiszen a Világbajnokság mezőnye évek óta nagyon erős. A magyar versenyzők minden poolban nehéz ellenfeleket kaptak és már a továbbjutás is jó eredménynek számít. Annyi azonban mindenképp elmondható, hogy csapat kategóriában a rendkívül kemény férfi mezőny ismeretében a mieinknek talán kedvezett Fortuna. Férfi válogatottunk Lettországgal és Nagy-Britanniával került közös poolba. A korábbi eredmények alapján talán a két ellenfél közül a britek az erősebbek, de a magyar csapatnak nem okozhatnak problémát. Ha sikeresen veszik az akadályt, az egyenes kieséses rendszerben az Ausztrália-Svédország-Chile alkotta pool győztesével kerülhetünk szembe, ahol Ausztrália lehet a továbbjutó. Chilét mindenestre a korábbi VB-n nagy fölénnyel búcsúztattuk. Ha itt is sikerül továbbjutni, akkor már a 4 közé jutás lesz a tét, ahol a másik „ág” legjobbjaiból kerül ki az ellenfél. A papírforma alapján az ellenfél így Brazília, vagy Svájc lehet. A dél-amerikai csapat hosszú ideje a kendo élvonalába tartozik, ám a svájci gárda – melyben érdekes módon vannak brazil kötődések – is egyre erősebb formát mutat. Ezt igazolja többek között a tavalyi harmadik helyet érő EB szereplésük, ahol megverték a franciákat és a magyar csapat is a legnehezebb mérkőzését vívta velük. Amennyiben sikerül túljutnunk ebben a fordulóban az aktuális ellenfélen, akkor már a harmadik helyet megszerezheti a magyar csapat.

Ezen felül talán az lehet érdekes, hogy a legerősebb nemzetek közül, hogyan alakul a továbbjutás. A három nagy csapat közül (Japán, Dél-Korea és az Amerikai Egyesült Államok) a legszerencsésebb sorsolása a japánoknak van, azonban Korea és USA egy ágra került. A végső győzelem kérdése ezért feltehetőleg a tizenháromszoros bajnok Japán és az egy VB elsőséget magáénak tudó Korea között dől el. A Világbajnokságok történetében egyéni kategóriákban és női csapatban is mindig japán versenyzők szerezték meg a bajnoki címet. Nagy meglepetés lesz, ha ez idén másként történik.

A Világbajnokságról bővebb információ a VB weboldalán található.

Bánáti Zsombor

(Fotók: Magyar Kendo, Iaido és Jodo Szövetség)