Magyar Kendo, Iaido és Jodo
Szövetség

Bp. 1073. Dob utca 80. I./12.
mobil: +36 20 460 2565
tel./fax: +36 1 342 0034
e-mail: office@kendo.hu

EKB 2017

XX. Hungária Kendo Kupa

Hétvégén került megrendezésre a huszadik, jubileumi Hungária Kendo Kupa nemzetközi verseny. Mint ahogyan az már hosszú évek óta hagyomány, a versenyhétvégét egy három napos szeminárium előzte meg, ahol a kendo vívás és kendo kata gyakorlás mellett elméleti előadást is hallgathattak a résztvevők a kendo kultúráról. A szeminárium kyu és dan vizsgával zárult, amelyen a kendokák tavaly óta 5. danig vizsgázhatnak.

A Hungária Kendo Kupa komoly hagyományainak köszönhetően a legrangosabb nemzetközi kendo rendezvénnyé nőtte ki magát a régióban. Idén is szép számmal érkeztek Ausztriából, Szerbiából, Horvátországból, Romániából kendósok. A rendezvény rangját bizonyítja az is, hogy a szemináriumon és a versenyhétvégén több magas rangú 7. danos mester tette tiszteletét. Ebben az évben SAKAI Toshinobu (Össz-Japán Kendo Szövetség), MATSUMURA Mitsunori (Szerb Kendo Szövetség), KAMEMOTO Ryutaro (Osztrák Kendo Szövetség), Uwe KUMPF (Német Kendo Szövetség), Markus FREY és Mikko SALONEN (Finn Kendo Szövetség), ISHIKUBO Shinichi (Román Kendo Szövetség) látogatott Magyarországra. Ők mind a felkészítésben, mind a vizsgáztatásban és a torna során a bíráskodásban is részt vettek.

A rangos bírói delegáció mellett idén három japán diák is részt vett az eseményen a Tsukuba Egyetemről és a férfi egyéni küzdelmekben versenyzőként is indultak. Fontos megemlíteni, hogy korábban egyikük csapatban Japán Egyetemi Bajnokságot nyert.

A versenyhétvége záró eseményén megemlékeztek a magyar kendo elindításában jeleskedő mesterekről is, akik szintén jelen voltak a rendezvényen. Kurdi Gábor, Yamaji Masanori, Vadadi Kornél és Takács László nem csak a magyar kendo élet jeles képviselői, hanem a Hungária Kupa megalapítói is egyben. Hosszú és kitartó munkájuknak köszönhetően lett Magyarország Európa és a világ egyik meghatározó kendós nemzete. A jubileumi Hungária Kupán a Magyar Kendo, Iaido és Jodo Szövetség emlékplakettel tisztelegett az alapítók előtt.


Yamaji Masanori, Kurdi Gábor, Vadadi Kornél, Takács László

Részletes eredmények, további képek és videók hamarosan.

Bánáti Zsombor

(Fotó: Nagy Linett Evelin)