Magyar Kendo, Iaido és Jodo
Szövetség

Bp. 1073. Dob utca 80. I./12.
mobil: +36 20 460 2565
tel./fax: +36 1 342 0034
e-mail: office@kendo.hu

EKB 2017

A csapat hangulata kiváló - interjú Dubi Sándorral

Dubi Sándorral, a Magyar Férfi Kendo Válogatott csapatkapitányával a közelgő Kendo Világbajnokság kapcsán beszélgettünk, ami május 29-től Japánban, Tokióban kerül majd megrendezésre.

Az elmúlt 5 évben a világversenyeket tekintve még inkább megerősítette a magyar férfiválogatott helyzetét a világ kendo elitjében. Hogy látod az öt év munkáját és eredményeit?

2010-es debreceni Európa bajnokság nagy csalódás volt nekem, több szempontból is, de a legnagyobb baj az volt, hogy nem tudtunk hazai közönség előtt nyerni. Ennek ellenére Dubi Attila és Király Norbert jóvoltából sikerült két bronzérmet szerezni, ami örvendetes. Azt hiszem 2011 hozta meg nekünk a nagy áttörést. Sok probléma előzte meg a kiutazásunkat Lengyelországba, de ennek ellenére a férfi csapat tudott nyerni Gdyniában, úgy, hogy nem volt cserénk. Egyéniben is sikert értünk el, Babos Gábor bronzérmet szerzett, én Európa-bajnok lettem.
Aztán a 2012-es VB Novarrában. Erről nem kell szerintem sok mindent mondanom, mindenki tudja az eredményt. Leírhatatlan érzés volt az a győzelemmel felérő bronzérem, ezek a pillanatok örökre beleégnek az ember emlékezetébe.
A 2013-as berlini bronzérem elég jó eredmény volt, ahhoz képest, hogy relatíve gyenge volt a felkészülésünk. Az okát ne kérdezd, mert nem tudom. Így alakult. Az biztos, hogy a kiutazásunk előtt sokat kellett foglalkoznunk azzal, hogy támogatókat nyerjünk a kijutáshoz. Egyéniben is sikerült egy bronzérmet szereznem. Aztán a 2014-es EB egy nagy mélypont volt. Semmi nem jött össze a csapatnak, hiányzott valami, amit elég nehéz definiálni. Talán mindenből volt egy kis hiányosság, de azon a napon ez, amikor valamit elő kell húzni a kalapból, akkor sajnos hatványozódik. Kikaptunk a franciáktól és sajnos azt kell mondjam, esélyünk sem volt. Remélem remek lecke volt ez mindenkinek.
Hogy mi a helyzete a magyar válogatottnak a világ elitjében? Erre nagyon nehéz válaszolni, mert szerintem ez időszakonként változik. Azt mondom, talán nem véletlenül lettünk harmadikak Novarrában...

Ahogy utaltál rá, a legutóbbi VB-n 2012-ben Novarrában a magyar csapat történelmi sikert vitt véghez, és 3. helyen végzett a versenyen. Ez európai csapatok között is mérföldkő. Nyomást jelent ez, vagy inkább plusz motiváció?

Természetesen motiváció. Mint mondani szokták, egy eredményt nehezebb megtartani, mint elérni és mi most pontosan erre készülünk.

2012 óta változott a férfi keret. A mag megmaradt, de a rutinos Király Norbert és Váradi Ábel helyett két fiatal Szegőfi Ákos és Schreiner Dávid utazik Japánba. Változtat ez a felkészülésben, taktikában valamit?

A felkészülésben nem játszik szerepet, mert mindenki ugyanazt a programot csinálja. A taktikában mindenképp. A VB-t megelőző versenyeken sokféle csapatsorrendet kipróbáltunk, lesz egy alap koncepció, de természetesen ellenfele válogatja milyen taktikával állunk fel. Egy biztos, ezeken is dolgozunk, például videó elemzésekkel. Kinek melyik ellenfél fekszik inkább, hogy a legbiztonságosabb felállítani a csapatot.

Mit jelent számodra, a csapat számára, hogy idén Japánban, a kendo hazájában kerül megrendezésre a VB?

Sokan közülünk már jártak Japánban, valaki hosszabb, valaki rövidebb ideig tartózkodott kint. Mindenképpen plusz motivációt ad szerintem azoknak is, akik voltak, pláne akik még nem, mint ahogy én sem. Biztosan különleges hangulata lesz az egész utazásnak és a versenynek is.

Néhány hete ismert a vb sorsolása. Befolyásolja ez a felkészülést? Modellezitek valamennyire ki lehet az aktuális ellenfél?

Magát a felkészülést nem befolyásolja. Az egy előre meghatározott program, amit végig csinálunk. Persze azért minden lehetséges ellenfelet számba veszünk. Minden csapattagnak megvan, hogy kiről kell videókat gyűjtenie és elemeznie, majd prezentálnia a többieknek. Ezeket közösen megnézzük és analizáljuk az összes lehetséges ellenfelet. Ez nem új keletű dolog, már elég régóta csináljuk, de többnyire csak VB-k előtt, mert Európában kis túlzással szinte mindenki ismer mindenkit.

Idén nagy hangsúlyt fektettek az erőnléti edzésekre, konkrét edzésterv mellett új módszerekkel készültetek. Mesélj erről az új edzéstervről kicsit.

Nagy örömünkre csatlakozott a válogatott felkészüléséhez Ito sensei, aki konkrét kondicionális és erőnléti edzéstervet készített nekünk miután felmérte a csapat állapotát. Nagyon felkészült volt, már az első alkalommal látszott rajta, hogy vérbeli profi. Rengeteget köszönhetünk neki, hiszen azon kívül, hogy egy olyan edzéstervet készített nekünk, amitől fejlődünk, egyben csökkentette a sérülések kockázatát is. Nagy hangsúlyt fektetett a nyújtásokra, tapingelésre stb. Az egész csapat nagyon megszerette, tényleg nagyon hálásak vagyunk neki.

Milyen gyakorlatokon alapult ez az erőnléti fejlesztés. Mondánál pár szót erről? Mit kell tudnunk Ito seneseiről?

Az első edzésen mindenkiről pontos felméréseket készített. Izmok mérése, hajlékonyság, testtartás stb. Utána volt egy felmérő gyakorlatsor következett, ami speciálisan a kendoban legjobban igénybe vett izmokra volt kitalálva a kondícióval párosítva. Ezt többször megismételtük a felkészülés alatt, ezen lehetett látni a fejlődést.
A lényeg, hogy pontosan felépített felkészülésről van szó, köredzésekkel, gyorsító edzésekkel es nyújtásokkal kombinálva.
Ito sensei a Hosei Egyetemről került Magyarországra, a Semmelweis Egyetemen dolgozott. Abe sensei felkérte, hogy segítse a válogatott munkáját amit Ő szívesen el is vállalt. Nagyon kedves, segítőkész embert ismertünk meg személyében aki nem mellesleg vérprofi abban amit csinál. Nem csak az edzéseken állt rendelkezésünkre, hanem a sérülések kezelésében is. Nagyon sokat tanultunk tőle, amit ezúton is szeretnek neki megköszönni.

A csapat két húzóembere Babos Gábor és Tóth Balázs hosszú időt töltöttek Japánban, tanultak, belülről láthatták a japán kendót. Mennyire lehet ez mérvadó most?

Szerintem most nagy hasznunkra lesz az a tapasztalat, amit ők megszereztek. Természetesen velünk lesz Abe mester is, de neki ilyen alkalmakkor elég sok dolga szokott lenni, különböző meetingeken való részvétel. Ezért ki tudjuk használni Balázs és Gábor helyismeretét. A másik nagy előny az, hogy tudják mit és hol érdemes enni, ami árban is megfelel és tápláló is. Nagyon fontos a jó táplálkozás a verseny előtt. Ezen kívül ismerik a japán csapat sok tagját, volt Kokushikanos diákokról lévén szó.

A másik két alappillér, öcséd Attila és te nem edzettetek még Japánban, mégis az európai kendó-mezőny legeredményesebb, legerősebb versenyzői közé tartoztok. Mi lehet ennek az oka?

Szerencsére itthon is meg volt a lehetőség a tanulásra, nagyszerű mestereink voltak, vannak. Emellett mindketten kitartóak, szorgalmasak vagyunk, és sokan támogatnak bennünket így vagy úgy - a családtagokkal és a barátokkal az élen.

Hogy látod az ellenfelek jelenlegi felkészültségét?

Biztos vagyok benne, hogy mindenki keményen edz. Látok csapatokat Japánban, Koreában edzőtáborozni. Mi ezt az anyagi korlátok miatt nem tehetjük meg. Persze konkrét információim nincsenek én is csak a Facebookról próbálok tájékozódni.

Milyen a csapat hangulata két hónappal a VB előtt?

Nagyon jó. A sok kemény edzés összekovácsolta a bandát. Ha együtt szenvedsz valakivel 9 kemény hónapon keresztül, könnyebben egy hullámhosszon lesztek. És ez a felkészülés 26 év kendo után nekem az eddig a legkeményebb, pontosan Ito sensei programja miatt. Úgy gondolom a többiek is osztják ezt a véleményt. Remélem az eredménye is meglesz.

Mi a csapat menetrendje a VB-ig?

Mindenki a saját klubjában edz és lesznek még válogatott edzések is. Mellette folytatjuk Ito mester programját és jönnek a közös videó-elemzések. Lesz még egy magyar csapatbajnokság, ahol kicsit egymás ellen is megmérettetünk. Ez lesz az utolsó versenyünk a VB előtt.

Bánáti Zsombor

(Fotók: Facebook - Magyar Kendo Válogatott)