GYIK

Támogass minket!

Támogasd adód 1%-val a Magyar Kendo Iaido és Jodo szövetséget!
Számítunk rád!
Adó 1%

i•ai•do [ijajdo:] fn. {japán, összetett szó} iai: különféle ellentétes helyzetek*; do: szellemi út (a japán filozófiában); 1 az ~: a katana (japán kard) különféle testtartásokban és helyzetekben alkalmazható módszere; 2 az ~: a test és a szellem együttes fejlesztése kata (formagyakorlatok) útján**.
*A Japán i-ai szó két részbõl tevõdik össze, i: ülõ helyzet, ai: találkozni az ellenféllel. Azonban ezt a szót a XVI században a Japán vívók általánosították más hasonló -álló, sétáló, páncélban ülõ stb. helyzetekre, mint gyûjtõnév!
** Vannak olyan Iaido iskolák is, ahol a képzeletbeli ellenféllel történõ gyakorláson kívül, páros gyakorlatokat is tanulnak, melyet fakarddal sajátítanak el (kumitachi).

Minden Iaido gyakorlás reishikivel, reihoval (üdvözlési ceremónia) kezdõdik, és azzal fejezõdik be. A reishiknek több része van, a helynek, a tanárnak, valamint a kardnak külön üdvözlési formái vannak, illetve mokusó-val is párosul, ami a Zen Budhizmus gyakorlásból (Zazen) átvett, csendben történõ ülést jelent. Minden reshikinek szigorú mozgásrendszere van.
Az Iaido gyakorlási módszere legnagyobb részt formagyakorlatokból (katákból) áll, amelyet soha véget nem érõ számban ismétel a gyakorló! Ez elképzelt helyzetekben, elképzelt ellenfelekkel történik. Iskolától függõen 40-50 ilyen helyzetet is be kell tanulnia az Iaidot gyakorlónak. Ugyanakkor vannak iskolák, ahol páros gyakorlatok is részét képezik a tanításnak -bokutóval, bokkennel (fakarddal) kumitachi.

Kezdõkre nézve semmi veszélyes nincs benne, hiszen fakarddal gyakorolnak. Azonban ha valaki eljut odáig, hogy igazi vagy gyakorló kardot (katana vagy Iai-to) használ, és figyelme nem megfelelõ, könnyen megvághatja, vagy szúrhatja magát, nem veszélytelen a gyakorlása!

Igazán nincs meghatározva mikor lehet elkezdeni Iaidozni. A régi Japánban az Edo kor elõtt, már fiatalon 8- 9 évesen elkezdték tanulni a kard tanulmányozását, azonban a mai modern idõkben ez már megváltozott, és inkább a 18 és 70 év közötti, felnõtt élettapasztalattal rendelkezõknek javasolt. Ez elsõsorban a gyakorlatok komoly megértésében, mélységében rejlik, illetve egy fegyver használatát kell megtanulni, ami nem gyerekeknek és tizenéveseknek való.

El kell mennie a Magyar Kendo Szövetség azon klubjába, amely Iaidoval is foglalkozik. (Lásd. honlapunk listáját). Melegítõ, póló tökéletesen megfelel, tornacipõ nem kell, és természetesen a klub kölcsönöz Önnek fakardot, amíg be nem szerzi a sajátját!

Nem, Iaido csak egyfajta van, ami többek között a különbözõ Iaido iskolák (ryuha) gyûjtõnevét is jelenti! Magyarán, nem lehet úgy hiteles Iaidot tanulni, hogy nem tudja a gyakorló melyik iskolát képviseli azon belül!

A szövetség keretein belül jelenleg két iskolának vannak képviselõi:
– Muso Jikiden Eishin Ryu
– Muso Shinden Ryu
-Tamiya Ryu
Azonban mind a két iskolának, amennyiben vizsgázni, esetleg versenyezni kíván, elkell sajátítania az Össz Japán Kendo Szövetség által létrehozott Zen Ken Iaido formagyakorlatokat is amely 12 katából áll. Ezek több iskolának a katáiból vannak összeválogatva, és egy egységes rendszerbe formálva!

Nem, mind a két szakág egy önálló egység, és nincs közvetett kapcsolat a gyakorlási módszerek között.

Ez klubbonként változó, 2000 Ft/ hó -5000 Ft/hó tagdíjig terjed. Az MKSZ részére új belépõknek 6000 Ft az elsõ évre a belépési díj és a szövetségi tagság, majd további 3000 Ft évente, melyet a klubdíjon felül kell befizetni. Engedményt kapnak azonban a 14 év alattiak, és családos Kendozók, részletek a Klubvezetõktõl kaphatsz.

Ez attól függ milyen kardot kíván megvásárolni! Iaidohoz, az elsõ pár évben, gyakorló kardot, vagy más néven iaito-t javasolt használni, amelynek nincs éle, így vágásra sem alkalmas, de biztonságos dolgozni vele! Egy ilyet már 75.000 Ft-ért be lehet szerezni szakboltokból.
Ma élõ japán kovács által készített katanát, vagy „Shinken-t, nem lehet kihozni Japánból, mivel ezek a híres kardkészítõk nemzeti kincsnek számítanak hazájukban, és a külföldiek csak hosszú, engedélyezési és bejegyzési procedúrán keresztül vihetik ki azt az országból az elkészített „mûkincset”. Ezeknek a kardoknak ár szempontjából nincsen felsõ határa, egy szerényebb kivitelût már 600-700.000 Ft-ért meglehet venni.
A világban persze sok helyen készítenek japán kard utánzatokat, azonban itt ezeket nem kívánjuk minõsíteni!

A Japán kard használatára, és mûködési elvére. Ugyanakkor helyes tartásra -mind testi, mind szellemi tekintetben, pontosságra, precizitásra, rendkívüli türelemre, tiszteltre mások, magunk és az élet iránt. A belsõ megérzéseink csiszolására, és az ezekben történõ bizalomra.

Igen, ez volt az egyik módszere a kard használatának és a megfelelõ harci lelkület elsajátítására az Edo korban és az elõtt a XV. Századtól -1867-ig. Ezen idõszak után, megszûnt a szamuráj rend Japánban.

A www.iaido.hu honlapunkon, a „Egyesületek” menüpontban találod meg a részleteket.

Az Össz Japán Kendo Szövetség (Zen Nihon Kendo Renmei) nemrégiben „csökkentette le” az elérhetõ fokozatok számát 10 danról 8. danra. Minden fokozatnak megvannak az elvárásai, illetve kivárási idejük. A kivárási idõ, az elõzõ sikeresen letett fokozat számának éveit jelenti, tehát a 2. dantól számított kivárási idõ 3. danra 2 év. 8. danra 28 év az „aktív kivárási idõ” abban az esetben ha minden vizsgája sikeres a gyakorlónak! Vannak esetek, amikor valaki 20-szor, 30-szor próbálja meg a 7. vagy 8. dant mire sikerül azt letenni. Ez persze azt mutatja, hogy ezzel a „csökkentéssel” a vizsgák szigorúbakká váltak! A danok elõtt vannak úgynevezett „kyu” tanuló fokozatok is.

Az Iaido gondolkodásmódja, mint a Kendoban is, nagyon egyszerû, így azt vallja, hogy egy vívón meglátszik, hogy milyen szinten van, és ehhez nem kell küllembeli megkülönböztetés, ami sokszor csalóka lehet!

Igen, és nagyon tehetségeseknek bizonyulnak, mivel nem a fizikai erõ számít az Iaidoban!

A válasz nagyon egyszerû, és természetesen Japánba vezethetõ vissza! A Kendo és az Iaido eredetileg a kenjitsu (japán vívás) egyik gyakorlási módja volt. Régen a szamurájok mind a kettõvel fogalakoztak. A XX. század elején a Japán Kormány szempontjából fontosnak tartott harcmûvészeteket (Judo/Kyudo/Kendo) a Dai Nihon Butokukai szervezet tartotta össze, és ezen belül az Iaido a Kendo egyik részét képezte, mint gyakorlási módszer. A II. Világháború után a Kendo-ra megalakult szervezet az Össz Japán Kendo Szövetség (Zen Nihon Kendo Renmei), melynek a hagyományokat megõrizve része az Iaido is.

Természetesen igen, de a kard tartása és viselete kötött, és a kardfogatás jobb kezes emberhez lett kialakítva, a kardkészítési módszer is a jobb kezes embereknek készült. Ennek voltak praktikus okai, mint pl. a közlekedésben, hiszen ha egymás mellett elment két szamuráj, és összeütik a kardtokjukat (saya) az nagy illetlenségnek, modortalanságnak számított, és legtöbb esetben párbajjal végzõdött.


Készítette:
Magyar Kendo, Iaido és Jodo Szövetség 2002-ben, ellenõrizte: Abe Tetsushi, frissítve 2011.

MKIJSZ Naptár

2024 június

hét ked sze csü pén szo vas
1
 • Nemzetközi Magas Danos Szeminárium
 • Nemzetközi Magas Danos Szeminárium
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
 • Hungary Kendo Camp with Ijima Sensei
 • Hunkupa Kendo Tábor Ijima sensei vezetésével
20
 • Hungary Kendo Camp with Ijima Sensei
 • Hunkupa Kendo Tábor Ijima sensei vezetésével
21
 • Hungary Kendo Camp with Ijima Sensei
 • Hunkupa Kendo Tábor Ijima sensei vezetésével
22
 • 31.HKC Hunkupa és Vizsga
 • 31.HKC Hunkupa és Vizsga
23
 • 31.HKC Hunkupa és Vizsga
24
25
26
27
28
29
30

Legújabb bejegyzések